Zambia

Een van de allereerste projecten die wij hebben gestart op het continent Afrika bevindt zich in de omgeving van de stad Kitwe. Dit project is, net als alle andere projecten die door DEAL begeleid worden, gebaseerd op het Table-banking principe. Het is een variant van de microfinanciering, die vandaag de dag natuurlijk de nodige bekendheid heeft, grote NGO’s zien de voordelen van dit systeem in. Ook onze koningin maakt zich dagelijks hard voor de financiering van kleine ondernemingen. Waar ons project verschilt van de ‘standaard’ microfinanciering, is dat het geld dat van onze kant komt, als gift wordt verstrekt. De projectgroepen organiseren vervolgens zelf, door middel van eigen inleg en afspraken, een kleine bank. De groepen die deelnemen leggen iedere week geld in (het geld komt bij elkaar op een tafel, vandaar het ‘table-banking’). De deelnemers beslissen zelf aan wie, en tegen welke rente een lening wordt verstrekt.

zambia2

Wij voorzien de lokale partner van de financiƫle en materiƫle middelen om ons doel te kunnen bereiken, in dit proces is er altijd een vertegenwoordiger van DEAL in Zambia aanwezig zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met een lokale organisatie (PLAEP). Alle trainingen en steun voor de deelnemers van het project worden door deze organisatie verzorgd. De organisatie staat midden in de bevolking, en met betrekking tot communicatie en sturing was het voor ons erg belangrijk om een partner te vinden die al een goede connectie heeft met de lokale bevolking. Naast PLAEP heeft DEAL ook een fantastische partner in de vorm van de Canadese Garreth gevonden. Met meer dan 20 jaar ervaring in non-profit en ontwikkelingssamenwerking in Zambia is hij een essentieel onderdeel van onze organisatie daar.

zambia3

De keuze voor Zambia is niet toevallig gemaakt. Vrouwen hebben het in bijna alle ontwikkelingslanden slechter dan mannen, maar Zambia heeft de dubieuze eer om een zeer grote achtergesteldheid te vertonen op het gebied van gender-equality. Uit meerdere internationale onderzoeken is gebleken dat de emancipatie van vrouwen in gemeenschappen een positief effect heeft, niet alleen op de vrouwen zelf, maar ook op de een groei van de samenleving in sociaal en economische opzicht. Met andere woorden, als de vrouw het beter doet, doet de samenleving dat ook.