Wie zijn wij?

De DEAL Foundation is een studentenstichting voor armoedebestrijding door middel van ondernemerschap.

In 2006 nam Jaap Jonkers zich voor een project te beginnen in Bolivia. Sindsdien is de stichting op allerlei manieren bezig geweest met het verlichten van armoede. In 2016 telt DEAL zo’n twintig gemotiveerde studenten die zich in de verschillende commissies op hun eigen manier inzetten voor de missie van de stichting.

DEAL bevordert ondernemerschap door middel van table-banking, een spaargroepvariant waarbij de doelgroep verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken, waardoor ze zeer betrokken zijn en de succeskans van het project sterk vergroot wordt. De kracht van deze aanpak ligt in het feit dat er weinig kapitaal nodig is voor een groep: met minder dan €1000, – kan een groep worden opgezet en worden begeleid voor een jaar. Er kunnen 20 mensen mee doen in elk project. Weinig andere ontwikkelingsmethoden kunnen met zo weinig geld zo veel resultaat boeken. De deelnemers worden begeleid bij het sparen en ze krijgen trainingen over het opzetten en managen van een bedrijf.

De stichting bestaat momenteel uit vier projectgroepen: Zambia, Tanzania, Cambodja en Bangladesh. Verder heeft DEAL een promotiecommissie en een acquisitiecommissie en een interne commissie die verantwoordelijk is voor het opzetten van trainingen. De stichting wordt geleid door het bestuur, een groep van vijf studenten die wekelijks samenkomt en verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het beleid. Het team wordt gecontroleerd door de Raad van Toezicht en geadviseerd door het alumni-netwerk.

 

zambia-bezoek-2