Bestuurslid Maura bezoekt Zambia!

Om ons project in Zambia poten aan de grond te geven is onze projectcoördinator Maura naar Zambia gereisd, hieronder beschrijft ze een paar van haar indrukken:

“Ik ben nu zes dagen in Zambia en ik heb enorm veel mooie maar ook hartverscheurende indrukken gedaan. De meeste mensen die ik hier heb ontmoet zijn erg inspirerend. Vanmiddag was ik op bezoek bij een Zambiaanse man die jonge vrouwen leert hoe ze tassen kunnen maken en verkopen. Deze vrouwen wonen in een shanty compound net buiten Ndola. Hij nam me mee naar hun dorp en voor ik het wist zat ik in een donkere hut met vrouwen te praten over hun idee voor een business. Erg interessant om hun visie te horen en om een idee te krijgen van wat er mogelijk is in Zambia. Tot nu toe betaalt deze man alles uit eigen zak om de vrouwen te helpen in hun levensonderhoud. Het is mooi om te zien hoe iemand die zelf al niet veel heeft, geld spaart om anderen te helpen.
In één van de armste wijken van Ndola leven mensen letterlijk van dag tot dag. Afhankelijk van wat mensen die dag verdienen kunnen ze bepalen wat en hoeveel eten er die avond op tafel komt. Soms helemaal niks. Er is veel ondervoeding, vooral bij kinderen, en de werkeloosheid is hoog. Een dertigtal vrouwen heeft mij rondgeleid in het dorp, waar ongeveer 8.000 mensen wonen. Deze vrouwen hebben een training van 6 maanden gehad over ondernemen. Ook hier vond ik het mooi om te zien hoe enthousiast en gemotiveerd deze vrouwen zijn om aan de slag te gaan. Helaas is ook hier te weinig geld om de bedrijven te laten starten.
Ik vind het heel opvallend hoe open mensen zijn. Iedereen nodigt me uit om in hun huis te komen kijken en hun kinderen te ontmoeten. In dit deel van Zambia, de Copperbelt, komen weinig toeristen en toen ik vanmiddag in een dorp op bezoek was stonden er opeens 50 mensen achter me toen ik omkeek.
Tot nu toe heb ik enorm veel geleerd over de cultuur, religie en mensen in Zambia. Ik hoop dat ik de komende dagen nog veel van deze mooie ervaringen mag mee maken en nog meer inspirerende mensen mag ontmoeten.”

Hieronder is ze te zien met onze lokale contactpartner:

mauraengarrett