Oude projecten

DEAL heeft in haar tienjarig bestaan een hoop projecten opgestart en vaak succesvol afgerond.
Hieronder een selectie van projecten waar we trots op zijn.


Bolivia

Van 2009 tot 2015 voerde de DEAL Foundation het Ruway Nanta-project uit in Bolivia, waarbij ex-prostituees in drie stappen werden geholpen om een betere toekomst op te bouwen.

In de eerste fase leerden we hen kleding te maken en te verkopen door middel van training en begeleiding. Vervolgens hebben we een naaiatelier opgezet waarin ze kleding konden maken en verkopen. Uiteindelijk hebben we een naaimachine voor hen gekocht, waardoor ze niet meer afhankelijk waren van anderen voor hun productie.

Momenteel runnen onze dames van Ruway Nanta een zelfstandige en winstgevende onderneming, waardoor ze geen verdere ondersteuning van ons nodig hebben.

bolivia


Madagaskar

Van 2008 tot 2010 heeft de DEAL Foundation – destijds onder de vlag van SIFE Leiden – twee projecten uitgevoerd in Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar. Gedurende deze projecten hebben we jonge gedetineerden begeleid, in twee groepen van elk vijftien personen.

Door middel van lessen in de Franse taal en ondernemerschap hebben we hen geholpen om economisch zelfredzaam te worden na hun vaak korte gevangenschap. Het doel was om hen te ondersteunen bij het opbouwen van een betere toekomst voor zichzelf en hun families.

Als resultaat van dit project hebben we diverse kleine ondernemingen kunnen opstarten, waaronder een sieradenwinkel en een metaalverwerkingsbedrijfje. Door hen de vaardigheden en tools te geven om hun eigen bedrijf op te zetten en te runnen, hebben we hun kansen op een betere toekomst vergroot.

Dankzij onze inzet en de inzet van onze partners hebben we de jonge gedetineerden kunnen ondersteunen bij het opbouwen van een nieuw leven na hun gevangenschap en hen geholpen om hun weg te vinden in de maatschappij. Het was een waardevol project dat ons heeft laten zien hoe we door middel van ondernemerschap en onderwijs een verschil kunnen maken in mensenlevens.

madagaskar


Nederland

In 2015 en 2016 was de DEAL Foundation ook actief in Nederland. We hebben een project opgezet met als doel om nieuwe Nederlanders, met name statushouders afkomstig uit Syrië, te ondersteunen bij het vinden van stageplaatsen door middel van baancoaches. Daarna wilden we hen helpen bij het schrijven van een ondernemingsplan en het opstarten van een eigen bedrijf, met voortdurende begeleiding van een baancoach.

Hoewel dit project uiteindelijk minder succesvol is verlopen dan gehoopt vanwege een gebrek aan interesse in onze aanpak, hebben we er veel waardevolle lessen uit kunnen halen. Project Nederland is voor ons nog steeds een project waar we trots op zijn. Het heeft ons de mogelijkheid geboden om nauw samen te werken met nieuwe Nederlanders, hen te ondersteunen bij hun ondernemersdromen en een positieve impact te hebben op hun leven en integratie in de Nederlandse samenleving.

nederland2

Tanzania

 

In de zomer van 2016 begon het project Tunaweza women’s group. Het was het eerste project van DEAL in Tanzania. DEAL werkte samen met de lokale partner Vanguards of African Heritage (VoAH). Roos de Groot reisde naar Tanzania voor de opzet van het project. Voorafgaand aan het project werden er voorbereidende trainingen gegeven waarbij de vrouwen kennismaakten met table banking en meer inzicht kregen in de nodige boekhouding. De officiële kick-off vond plaats op 29 juli 2016. De Tunaweza women’s group bestond uit 18 gemotiveerde en getalenteerde vrouwen uit Lubungo community, een dorp in de buurt van Morogoro, Tanzania. Deze vrouwen wilden graag een eigen bedrijf opzetten, maar misten de benodigde investeringen en vaardigheden.

Dankzij de opzet van de spaargroep van DEAL kregen deze vrouwen in 2016 en 2017 tijdens de wekelijkse bijeenkomsten de kans om hun eigen talenten te ontwikkelen en vaardigheden op te doen die van pas kwamen bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Vanaf 2018 werd de begeleiding vanuit de partnerorganisatie teruggeschroefd en lag de focus op het onafhankelijk maken van de spaargroep, zodat deze in de toekomst zonder hulp verder kon. In de zomer van 2019 werd de begeleiding beëindigd en gingen de vrouwen zelfstandig verder met sparen. In het voorjaar van 2020 sloot DEAL Foundation een samenwerkingsovereenkomst met Priority for Entrepreneurship Network Tanzania (PEN), een lokale Tanzaniaanse NGO die zich richt op ‘female empowerment’ en door middel van eigen projecten bijdraagt aan de strijd tegen armoede en analfabetisme.

Het Henry-Bagamoyo project begon officieel op 17 september 2020 en omvatte 30 gemotiveerde vrouwen die enthousiast begonnen met sparen en ideeën deelden voor mogelijke ondernemingen. Ze kwamen wekelijks samen en stonden onder begeleiding van Yovina Sebastian, een medewerker van PEN. Twee keer per jaar vond er een training plaats om de vrouwen te onderwijzen in onderwerpen als ondernemerschap.