Stage

Voor meer informatie over de stage in Zambia lees hieronder over de ervaringen van onze vorige stagiaire:

Welkom in Zambia!

Met haar aparte vorm is het een land ingesloten door Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië & Angola. In het Noorden van Zambia ligt de ‘Copperbelt Province’. De provincie heet de Copperbelt omdat het gekenmerkt wordt door de vele kopermijnen. Koper is nog altijd het grootste exportproduct van Zambia. In deze provincie bevindt zich de twee na grootste stad van Zambia, Kitwe.

Ga je stage lopen bij DEAL en partner organisatie PLAEP, dan kom je terecht in Kitwe. Kitwe is een grote stad, gekenmerkt door enorme bedrijvigheid en heel veel stof. Met enorme inkomensverschillen vind je buurten zonder elektriciteit en water maar ook buurten met villa’s met enorme tuinen. Wil je van de ene buurt naar de andere, dan ga je met het openbaar vervoer. Een rit kost gemiddeld 5 kwacha. Omgerekend is dat ongeveer 35 cent. Maar de prijs is zo laag omdat je met 12 man in een auto voor 8 man zit! We noemen dat hier gezelligheidskorting. Houd je niet zo van gezelligheid, dan kun je ook zeker met de taxi. Taxi’s hier zijn ongeveer 50% goedkoper dan in Nederland. Zorg ervoor dat je bij je collega’s de juiste telefoonnummers krijgt van betrouwbare chauffeurs.

Het leuke aan een stage in Zambia is dat het meer is dan werken. Het is een culturele uitwisseling. Of laat ik eigenlijk zeggen, een cultureel avontuur. Tijdens je stage kun je ervoor kiezen om te verblijven bij een gastgezin. Mijn gastgezin was een familie van 5 inclusief 3 honden en een live-in huishouder. Mijn gastgezin woonde in de rustige wijk Riverside. Riverside staat samen met Parklands bekend als een van de rijkere wijken van Kitwe. In Riverside ligt de Musondo School. Deze school is opgericht door PLAEP, de partner organisatie van DEAL. Boven de school is dan ook het kantoor van PLAEP. Een werkdag bij PLAEP kenmerkt zich dan ook door lichte geluidsoverlast en veel inloop. Maar gelukkig ook door een gezellige warme lunch.

Voor lunch eten we elke dag hetzelfde; Nsima. Nsima is het traditionele Zambiaanse gerecht. Het is gekookt maïsmeel. Dit eet je samen met groente en een stuk vlees. Het leuke is dat je elke dag met je handen mag eten!

Als je stage loopt bij DEAL en PLAEP mag je vaak het veld in. Je gaat dan met een facilitator van een bepaalde activiteit de community in. Bestaat je dag uit werkzaamheden voor DEAL, dan ga je op bezoek bij spaargroepen van DEAL in de regio’s Buchi en Zamtan. Je woont dan hun vergaderingen bij en leert de vrouwen kennen. Ze zullen even aan je moeten wennen, maar als je eenmaal vaker komt worden ze steeds meer open en gastvrij.

Wil je op andere dagen graag kijken naar de andere projecten die PLAEP uitvoert? Dan kun je helpen bij bijvoorbeeld de community fish pond, maar ook bij de school, of je kunt deelnemen aan kerkelijke activiteiten die zich inspannen tegen HIV/Aids. Naast ‘community projects’, heeft PLAEP ook twee social enterprises. Sanika designs is een sieraden merk en Sanshako Cassava is een cassave bedrijf. Beide bedrijven kun je helpen met marketing en sales ondersteuning of administratieve werkzaamheden.

Op vrije dagen kun je heerlijk uiteten bij restaurants in de buurt van het centrum. Zo heb je Mukwa, een restaurant met een Indische en een Portugese chef, en Garden Court, een hotel met een heerlijke keuken. Als je doet alsof je een gast bent in het hotel kun je ook gratis gebruik maken van hun zwembad (ssh).

Heb je geen zin om te eten, of zit je al vol van al die Nsima, ga dan lekker winkelen in de mall of in de stad. Je kunt prima alleen naar de mall gaan, maar in het centrum (“Town”) is het een stuk drukker. Zambianen kunnen ruiken (of zien) dat je niet uit Zambia komt, het is dan ook aangeraden om niet alleen de stad in te gaan als je tegen eerlijke prijzen producten wilt kopen.

Het is ook belangrijk om te letten op hoe je je kleed. Vooral als vrouw is het verstandig om lange broeken en hooggesloten shirts met mouwen te dragen als je niet teveel aandacht wilt trekken of misverstanden wilt veroorzaken.

Wil je graag de natuur van Zambia ontdekken, ga dan naar Mindolo dam. Dit is een groot meer niet te ver van de stad waar je heerlijk kunt zonnen en borrelen. Heb je meer vrije tijd, dan is het een fantastisch idee om naar Livingstone te gaan. De stad Livingstone ligt in het zuiden van het land aan de grens van Zimbabwe. Het is minstens 9 uur rijden met de auto, maar zeker een bezoekje waard. In Livingstone kun je namelijk naar de Victoria watervallen gaan en een sunset cruise volgen op de Zambezi River. Nijlpaarden en Krokodillen zitten bij de prijs! Ben je echt een durfal en heb je een goede zorgverzekering, ga dan bungeejumpen van de waterval!

Bereid je voor op een gezond leven. Zambianen staan gemiddeld om 5 uur s’ ochtends op. Zo kunnen ze optimaal gebruik maken van de zon-uren. De zon gaat om 18 uur al onder en dan kun je niet uitgaan of wandelen zoals in Nederland. Het wordt afgeraden om s’ avonds alleen de straat op te gaan. Het is s’ avonds dan ook muisstil op straat, maar de krekels hoor je wel!