Lotte van Laarhoven

Mijn naam is Lotte van Laarhoven. Ik ben in 2017 lid geweest van projectgroep Tanzania. Daarna ben ik penningmeester in het bestuur geworden en in 2018 ben ik voorzitter van het bestuur geworden. Op dit moment werk ik bij Plastic Whale, de eerste plastic fishing company ter wereld, in Amsterdam. Daar ben ik Funding Manager voor twee dagen in de week. Daarnaast doe ik mijn Master Environment and Resource Management aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Bij DEAL heb ik veel verschillende aspecten geleerd van een ontwikkelingsorganisatie. Als lid van project Tanzania mocht ik van heel dichtbij meewerken aan een ontwikkelingsproject in Tanzania. Hierdoor heb ik veel praktische ervaring opgedaan. Als penningmeester heb ik juist weer veel geleerd van het financiële aspect van een NGO. Ook het samenwerken met andere organisaties en bedrijven kwam veel terug in mijn functie als penningmeester. Als voorzitter mocht ik meewerken aan de algemene koers van DEAL en heb ik weer ontzettend veel geleerd over het hebben van een leiderschapsfunctie. Tijdens mijn periode bij DEAL heb ik geleerd samen te werken met verschillende nationaliteiten en culturen. Dit is iets wat ik nog steeds dagelijks gebruik tijdens mijn werk, studie en privé. Daarnaast heb ik extra vaardigheden geleerd, buiten mijn studie om, op het gebied van leiderschap, financiën, ondernemerschap en samenwerking. Ook dit is nog steeds ontzettend waardevol.

Marit de Roij

Ik ben Marit de Roij. In 2016-2017 ben ik secretaris geweest van het bestuur van DEAL. Bij DEAL heb ik geleerd samen te werken met een grote groep uiteenlopende mensen, en heb ik mijn kennis over ontwikkelingssamenwerking en het runnen van een stichting enorm uitgebreid. Op dit moment volg ik een masteropleiding Russian and East European Studies aan de universiteit van Oxford. Ik hoop hierna terecht te komen in een functie waar ik iets met mijn kennis over Rusland en Oost-Europa kan doen. Mijn bestuursjaar bij DEAL heeft ervoor gezorgd dat ik de regio waar ik me in specialiseer wat meer in perspectief kan zien; ik weet nu ook hoe dingen eraan toegaan in landen als Zambia en Tanzania. De kennis die ik bij DEAL heb opgedaan helpt me ook om de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerkingsprojecten in te schatten en te kunnen bepalen aan welke projecten ik zelf in de toekomst – wanneer ik na al dat studeren eindelijk geld ga verdienen – kan bijdragen.

Thomas Bunck

Ik ben Thomas Bunck en ik ben in het studiejaar 2012/2013 assessor van het bestuur geweest. Ik was verantwoordelijk voor het recruitment van de leden voor de vereniging, die toen nog SIFE heette. Ik heb veel geleerd van mijn bestuursjaar en ik kijk daar met veel plezier op terug. Ik heb in korte tijd veel verschillende, leuke en leerzame connecties opgedaan. Na mijn bestuursjaar ben ik nog betrokken geweest bij de acquisitie commissie.

Ik vind het ook leuk om te zien dat mensen die ik toen heb aangetrokken nog steeds actief zijn voor de vereniging. Op basis van mijn ervaringen raad ik iedereen aan om een commissie- of bestuursfunctie op te pakken bij de DEAL Foundation. Op dit moment ben ik HR-medewerker bij Van Doorne advocaten en notarissen. Hier ben ik verantwoordelijk voor de in en uitstroom van medewerkers en neem ik deel aan verschillende projecten zoals vitaliteit, digitalisering en in- en onboarding.

Bas Kleijweg

Mijn naam is Bas Kleijweg, voormalig Assessor Extern ’14/’15 en daarvoor lid van de promotiecommissie. Ik ben tegenwoordig actief als redacteur bij 3Voor12 Leiden en radiohost bij Live 071, een Leidse muziekprogramma op de zondagavond. Assertiviteit en organisatievermogen zijn de twee voornaamste vaardigheden die ik heb opgedaan bij DEAL, wat me een hoop geholpen heeft bij de bovengenoemde bezigheden. Bands regelen en zelf een programma presenteren had ik waarschijnlijk niet gedurfd als ik niet had geleerd mezelf uit te dagen tijdens mijn bestuursjaar.

Natascha van Zanen

Mijn naam is Natascha van Zanen, ik was actief bij DEAL Foundation in 2015, als onderdeel van het project in samenwerking met Stichting MOVE. In dit project werden lessen verzorgd op een basisschool, waarbij de leerlingen van groep 7 en 8 leerden over ondernemen. Dit kreeg vorm door het organiseren van een markt, waarbij leerlingen alleen of in groepjes hun talenten inzetten om geld in te zamelen waarmee het schoolplein opgeknapt kon worden, en hun zusterschool in Indonesië kon worden geholpen. Hierna heb ik me ingezet als freelance vrijwilliger, en op ad hoc basis geholpen waar het nodig was. Bij dit project heb ik geleerd dat het goed is om te kunnen improviseren, maar het maken van een meer gedetailleerde planning ook zeker geen kwaad kan, ondanks dat het nooit precies zo gaat als van tevoren uitgedacht. Momenteel werk ik bij het RDW en volg daarnaast een tweede studie. Vooruit kijken op een langere termijn en het maken van strakke, doch haalbare, planningen is daarbij een hele nuttige vaardigheid, ook al is het regelmatig nodig het hele schema om te gooien, wanneer er toch iets anders loopt dan gedacht. Nog steeds draag ik DEAL Foundation een warm hart toe, omdat alles wordt gedaan door vrijwilligers, waardoor het geld terecht komt waar het hoort te zijn. Ook zijn projecten vaak zo intensief, en draaien veel vrijwilligers zo lang mee, dat het duidelijk is dat de vrijwilligers het uit overtuiging doen, met de intentie echt een verschil te maken in het leven van een ander.

Maura van den Kommer

Mijn naam is Maura en van juni 2014 tot oktober 2015 heb ik in het bestuur van DEAL Foundation de rol van projectcoördinator vervuld. In dat jaar is het eerste table banking project in Zambia gestart en mocht ik afreizen naar Zambia. Deze reis was één groot avontuur waar elke dag weer vol met verrassingen zat. Dit was enorm gaaf en zal me altijd bijblijven! Ik heb veel vrouwengroepen mogen bezoeken die mee wilden doen aan ons project. Het was een onvergetelijke ervaring waar ik veel mensen heb ontmoet en met eigen ogen het dorp heb kunnen zien waar ons eerste project is gestart. Ik heb bij DEAL veel geleerd over ondernemerschap, een netwerk opbouwen en projectmanagement skills. Het was ontzettend gaaf om zelf een project te starten. Op dit moment doe ik een IT Management Traineeship bij EVG Start en zit ik in opdracht als projectmanager bij Aegon. Ook hier komen de skills die ik bij DEAL heb kunnen ontwikkelen dagelijks terug.

Stella Airoldi

Hi! My name is Stella Airoldi, I was a member at DEAL, then SIFE in 2010. I was a board member. I currently have my own social enterprise, 22STARS and foundation 22STARS.

In addition I run SOCIAL NOMADS, which is a website to inspire other travellers to make a social impact and I organize social impact trips to Uganda. With 22STARS we empower families in Uganda. We use education and entrepreneurship to empower children and their families to rise above poverty. We created within our sponsorship program long-term sponsorship for 310 children in Uganda and also run several community development initiatives including a nutrition program, small business training and micro loans program for 57 families, livelihood program, and our holistic after school program with extra-curricular activities. With the 22STARS social jewelry business I design jewellery from recycled paper handmade by artisans in Uganda which we sell worldwide. I learned at DEAL/ SIFE, that the best way to help people out of poverty is making them self sustainable. And one of our arts projects in Bolivia inspired me to start my own crafts project with recycled paper jewellery in Uganda, 22STARS. Hence thanks to SIFE/DEAL, I am now empowering families in Uganda to rise above poverty. However I realized that the product model to raise funds was not enough. Hence why we also started a foundation with a donation based model. In particular for children this is important, as we cannot expect them to work for their money. And also when they don’t have the opportunity to go to school, it will become difficult for them later. Hence why we focus on education! But in addition to education, local leadership and entrepreneurship also play a big role in our foundation.

Kido Koenig

Mijn naam is Kido Koenig en in de zomer van 2006 kwam ik in aanraking met een concept waarbij ondernemerschap en ontwikkelingssamenwerking elkaar tegenkwamen: SIFE. Samen met een groep vrienden heb ik toen SIFE Leiden, de voorloper van DEAL opgericht. Deze groep, deze stichting heeft in korte tijd met hart en ziel gewerkt aan projecten waarbij kennisoverdracht en financiële steun tot duurzame economische ontwikkeling leidden in Bolivia, Madagascar en Nederland. Momenteel werk ik in de consultant, bij Capgemini. Ik heb afscheid genomen nadat we de prestigieuze KJ Cath-prijs hadden gewonnen van de Universiteit Leiden. Het projectmatige werken aan een doel waarin je echt gelooft heeft me geleerd altijd oog te houden in je werk voor wat belangrijk is, en te zoeken naar mogelijkheden om met je werk de wereld vooruit te helpen. Het is divers, engagerend en nuttig werk dat ik iedereen aan kan raden.

Lieke de Jonge- Gosen

Lieke de Jonge-Gosen is mijn naam. Ondertussen getrouwd, moeder van twee kinderen en een fantastische baan als onderwijsadviseur Nt2 en taal bij HCO in Den Haag. Maar zo’n 10 jaar geleden was ik actief als projectcoördinator Bolivia bij, toen nog, SIFE. Een fantastische tijd, waarin ik veel geleerd heb. Veel geleerd over samenwerken met andere studenten, maar ook over interculturele communicatie en het belang daarvan bij het succesvol worden van een project. Die communicatie bleek niet altijd even eenvoudig. Dat bleek wel toen we met 13 studenten in Bolivia waren om projecten te bezoeken, waarvan wij dachten dat ze succesvol draaiden, maar dat niet altijd zo bleek te zijn. Ook later ben ik nog een keer naar Bolivia gereisd om projecten te bezoeken en afspraken te maken: Vele malen effectiever, dan vanuit Nederland handelen. Die interculturele communicatie dreef mij dan ook om hier (na de PABO en bachelor TCLA) mijn master studie van te maken. Ook nu is dit nog het aspect wat ik het meeste in mijn werk gebruik. Denk niet altijd in je eigen culturele perspectief, maar probeer je te verplaatsen in die ander. Maar, o zo belangrijk, zonder jezelf en je eigen normen en waarden te verliezen!